Jdi na obsah Jdi na menu

WELFARE - ŽIVOTNÍ POHODA ZVÍŘAT

Už jste slyšeli o WELFARE -  ŽIVOTNÍ POHODĚ ZVÍŘAT? Na naší farmě se o to snažíme. Přijďte se k nám podívat a přesvědčte se, zda se nám to daří.

Na zvířatech nám záleží a dbáme na jejich spokojenost. Proto také nejsme běžný kontaktní zookoutek, musíte se k nám objednat. Děti i dospělí si mohou vyzkoušet práci farmáře nebo si jen tak užít mazlení s našimi zvířátky. Ta potom mají právo na zasloužený odpočinek. Jedině tak budou lidem projevovat stále stejnou přízeň.

A co vy? Zajímáte se o to, jak se žije hospodářským zvířatům než se ocitnou na vašem stole?

Zvířata, která označujeme jako hospodářská, se nijak neliší od domácích mazlíčků. Mohou být dokonce inteligentnější a citlivější než pes nebo kočka. Jsou společenská a hravá, cítí strach a bolest. Přesto se málokdo z nás zamyslí nad tím, jak s nimi vlastně zacházíme.

Co vlastně znamená welfare v praxi?

1. Zvířata musí mít stálý přístup k pitné vodě a dostatek krmiva, nesmí být podvýživená a hladová.

2. Musí být chována ve vhodném prostředí s možností úkrytu před nepřízní počasí a místem na odpočívání.

3. Nesmí jim být způsobována zbytečná bolest – musíme dbát především o prevenci nemocí a úrazů, poskytnutí vhodné léčby, porážet bez zbytečného utrpení.

4. Důležité je zajištění dostatečného prostoru, vhodně vybaveného s možností projevovat normální chování a sociálního kontaktu s jedinci svého druhu.U zvířat, která nemají možnost projevovat se přirozeně – popelení, válení se, sání od matky, stavba hnízda..., se může vyvinout nežádoucí chování – sebepoškozování, agrese, stereotypy např. vyklovávání peří, okusování, hodinaření apod.

5. Vyloučení takových podmínek, které by způsobovaly psychické strádání a utrpení

 

Při častějším kontaktu se zvířaty zjistíte, že zvířata sama vnímají pohodu jinak než my lidé.

  • Koně milují válení v blátě, nevadí jim sníh ani déšť.
  • Kozy se neustále trkají a přetlačují a je to jejich přirozené chování.
  • Slepice nejsou vybíravé a sežerou i to, nad čím se ostatní zvířata ošklíbají.
  • Kachny zase mají nejraději vodu z té nejhorší kaluže.

Pokud chceme konzumovat zdravé jídlo, měli bychom se zajímat, odkud pochází a v jakých podmínkách zvířata žijí. Velkochovy mají za úkol vyprodukovat co největší množství masa, mléka či vajec za co nejnižší možnou cenu. Mohli bychom diskutovat o tom, zda jsou velkochovy nezbytné, jaké jsou životní podmínky zvířat a zda jsou produkty skutečně zdraví prospěšné. 

Měli bychom se snažit svým spotřebitelským chováním ovlivnit životní podmínky hospodářských zvířat. Je totiž pouze na nás, jaké zboží si koupíme. Farmář s malou produkcí bude mít zboží dražší, ale můžeme zajet na farmu podívat a přesvědčit se, v jakých podmínkách zvířata žijí. 

Podívejte se do adresáře farem, kde je ta nejbližší a hurá na výlet!