Jdi na obsah Jdi na menu

NAŠE PRASÁTKA a něco málo o nich

Jsou velmi čistotná, chytrá, milá a je s nimi legrace. Do bytu si je ale nepořizujte.

TEDÍK nar. 22.3.2018

Göttingenské miniprasátko – kastrovaný kaneček. Přišel k nám v září 2021. A protože prasátka rostou až do 5 let, určitě se ještě trochu zvětší :)

 

LINDA nar. 15.9.2021

Vietnamské prasátko. U nás je od ledna 2022. Protože je už teď skoro stejně velká jako Tedík, asi to bude v dospělosti mohutná dáma. Je také kastrovaná, abychom jí zajistili dlouhý a zdravý život bez zbytečného stresu. Prasinky totiž říjí každých 21 dní a mají v té době příšerné prasečí nálady :)

 

Doufáme, že to budou nerozluční kamarádi a nakonec spolu budou bydlet ve společném výběhu. Zatím si na sebe zvykají a občas se navštěvují :)

 

Prasátka jsou totiž teritoriální zvířata a ve stádu si musí vybojovat své místo. Čím výše na žebříčku – tím lépe. Pokud prasátko své stádo nemá, jste jeho stádem vy a tak se může stát, že se bude prasátko snažit vybojovat si své místo nad vámi a stát se vedoucím prasetem.

Většinou to začíná nenápadně – násilně se domáhá jídla, vyhání Vás z místa, které považuje za své, například ze svého pelíšku, potom se to místo může rozšířit na celou místnost nebo celý dům. Že nikdy nebude chtít vpustit návštěvu, je ješte alespoň pochopitelné – je to pro něj cizí člověk, ale že bude třeba útočit na Vás? To už by se Vám asi nelíbilo. Je proto dobré prasátkům takovéto chování zatrhnout hned na začátku, většinou to začíná kolem puberty.

Prasátko nebijeme ani nevychováváme jako psa, musíme mu to dát najevo způsobem,

kterému bude rozumět, tak jak si to mezi sebou řeší mezi prasátky. Takové cvičení

nazýváme z angličtiny “Move The Pig” neboli pohni prasetem.

 

PŘEMÝŠLÍTE, ŽE SI DOMŮ POŘÍDÍTE ROZTOMILÉ MINIPRASÁTKO? Nedělejte to.

 

Kolik váží průměrné české miniprasátko ? 70-120 kg , může však vážit i daleko víc

 

Prasátka jsou venkovní zvířata. Být uvnitř domu je pro ně určitě zajímavé, pokud je to jen na nějakou chvíli, ale není to jejich přirozené prostředí a nebudou šťastná, pokud v něm budou dlouho. Taková prasátka většinu dne potom pouze prospí a velmi se nudí, můžou být až depresivní, hlavně pokud jsou jedináčci.

Prasata se musí pást, aby jejich imunita fungovala správně. Z tohoto důvodu (a dalších) se domácí prasátka často dožívají pouze polovičního věku, než prasátka venkovní. Pasení, cvičení a venkovní život se sluncem, vánkem a deštěm jsou pro zdravé prase zásadní. (Koneckonců to platí i pro nás: zdravá strava, pohyb, slunce, voda, vzduch. )

 

Prasata jsou příšerní puntičkáři

Mají ráda zaběhnutý řád – krmení ve stejnou dobu, pravidelné vycházky atd. A pak třikrát běda, když se zpozdíte nebo dokonce vynecháte. Dokáží se urputně domáhat svého “práva”. Z tohoto důvodu naše prasátka krmíme jen v jejich ohrádkách. Venku jídlo nedostávají právě proto, aby nebyla dotěrná na naše návštěvníky a abychom je mohli bez obav pustit mezi děti.

 

POTŘEBUJE TO, JAKO PRASE DRBÁNÍ

Že je prasátko spokojené když ho drbete, to asi ví každý majitel prasátka. Vědci zjistili, že po 15 minutách drbání se prasátku začne vyplavovat hormon Oxytocin, který je take nazýván hormonem lásky a způsobuje tak prasátku pocit štěstí.

 

VÍTE ŽE…

  • Pro malá prasátka je důležité, aby měla v co nejmladším věku možnost kontaktu s hlínou a možnost rytí. Dostávají se tak do kontaktu s bakteriemi, které jsou důležité pro rozvoj jejich imunity.

  • Prasnice produkuje mléko přibližně jednou za hodinu, ale aby mléko mohlo téct, musí selata stimulovat její struky. Cecíky musí prasátka masírovat až 15 minut, než začne mléko plnit struky. Tato fáze přímého pití pak trvá pouze 1 minutu. Nejvíce mléka teče do struků, které jsou umístěny nejblíže k předním nohám prasnice. Tam se take pravidelně krmí nejsilnější prasátka, čím dále k zadním nožkám, tím méně je mléka a tím jsou slabší prasátka. Pořadí prasátek se formuje krátce po narození, kdy si svá místa obsadí a dále se už víceméně nemění.

  • Prasničkám většinou velké zuby nerostou, ale pokud ano, tak pouze do dospělosti, tedy cca do 5 let, a ne celý život jako prasečím klukům.

 

POTÍ SE JAKO PRASE ?

Celé rčení je omylem, protože prasata se NEPOTÍ. Jak tedy vzniklo?

Skutečný původ rčení odkazuje na železné „prasnice“ a „prasátka“ vyrobená při tavení surového železa. Při tradičním tavení železa se tekuté železo nalévá do formy ve tvaru jedné dlouhé čáry s mnoha menšími čarami, které z ní odbočují v pravém úhlu. Vypadá to podobně jako selátka krmená svojí matkou. Proto se těmto kouskům začalo říkat prasata. Po nasypání prasat do písku se ochladí což způsobí, že okolní vzduch dosáhne svého rosného bodu a na prasatech se změní na vlhkost, jako by se potila.

 

PRASEČÍ RYPÁČEK

Poskytuje zvířeti zesílení smyslu pro navigaci a interakci s prostředím a je speciálně navržen pro rytí v zemi při hledání potravy. V přirozených podmínkách mohou prasata strávit 75 % své denní aktivity rytím a hledáním potravy po dobu 6-8 hodin denně. Pokud prasátko netráví tolik času venku jako „prase“, bude provádět své rycí aktivity uvnitř domu. Nosní disk na prasečím rypáku je dostatečně pevný, aby se dal použít k rytí. Má také četné smyslové receptory, je to jemný a výkonný nástroj pro manipulaci s předměty a poskytuje prasatům mimořádně dobře vyvinutý čich.

 

JAK SE PRASÁTKO PŘEJEDLO

Prasátko jedlo a jedlo, až se hodně přejedlo. Bylo mu špatně a začalo zvracet. Poté, co si tímto způsobem ulevilo, pokračovalo dále v jídle. Když už snědlo vše, co našlo, uklidilo po sobě znovu i to, co těsně předtím vyvrhlo. A pak zase jedlo a jedlo, až se hodně přejedlo….. PROČ?

Prasátka mají od přírody zakrslý hippocampus – část mozku, která je odpovědná za pocit sytosti. A proto jsou prasátka pořád při chuti. Nikdy totiž nemají pocit sytosti. Neznamená to ovšem, že by cítila pořád hlad, jenom neznají ten pocit pěkně plného břicha, kdy už si my lidé řekneme - a mám dost.

 

Pokud jste dočetli až sem a stále ještě přemýšlíte o koupi prasátka, podívejte se na stránky

Českého klubu majitelů prasátek chovaných v domácnosti , z. s. www.prasatkovdomacnosti.cz

 

Zde se dozvíte spoustu důležitých informací, ze kterých jsem (s jejich laskavým svolením) čerpala i já v tomto článku.

 

Pěkné chro chro dny Vám přejí Martina, Tedík a Linda