Jdi na obsah Jdi na menu

BUDOVÁNÍ PŘIROZENÉ IMUNITY U DĚTÍ

V posledních desetiletích zaznamenáváme nárůst alergií. Proč tomu tak je? A proč se alergie u našich předků téměř nevyskytovaly?

Vyrůstali totiž v prostředí, kde od malička přicházeli do styku s nebezpečnými mikroorganismy. Běžně jedli nemyté ovoce, děti se batolily mezi domácími zvířaty a s osobní hygienou se to také nepřehánělo. Jejich imunitní systém se naučil rozlišovat neškodné podněty od těch, proti kterým je potřeba se aktivně bránit. Dnešní rodiče, masírovaní reklamami o ošklivých a nebezpečných bakteriích, vytvoří pro své dítě takřka sterilní prostředí, které nedovoluje správný rozvoj jejich imunitního systému. K vytvoření protilátek v těle je nutný kontakt s prostředím, ve kterém jsou antigeny obsaženy – viry, plísně, bakterie. Imunitní systém se může plnohodnotně rozvíjet, pouze pokud je v kontaktu s alergeny. Dítě je nejprve chráněno protilátkami obsaženým v mateřském mléce a pak si vlivem okolního prostředí začne vytvářet vlastní imunitní zásobník. Důležitý je právě prvních 5 let života. Styk dítěte se zvířaty je pro rozvoj imunity velmi zásadní. Nejde jen o alergii na zvířecí srst, ale i na jiné typy alergií – prachové a pylové částice, které se v srsti zvířat vyskytují. Děti od narození neustále vše zkoumají a ochutnávají. Naučme děti základní hygienické návyky -mytí rukou po toaletě, před jídlem... Ale nechme je, ať trénují svůj imunitní systém.

Ve světě už existují projekty, jak cíleně imunitu u dětí budovat. Představme si, že děti budou polykat tobolky nebo se natírat krémy se školdlivými bakteriemi. Nebo budou vyváženy na zaručeně čisté bio farmy, kde si budou hrát, ochutnávat hlínu, ujídat praseti z korýtka a imunitní systém bude nadšený, kolika podnětů se mu dostává.

Nabízíme vám možnost pravidelného pobytu dětí na naší malé farmě od května do října v programu MRŇOUSKOVÉ  a MALÝ FARMÁŘ.